< Events

Работилница по OpenSCAD + 3D Printing // Аз, инженерът 2016

11.03.2016

На 11 март (петък) в рамките на кариерния форум Аз, инженерът ще направим работилница по моделиране и 3Д принтиране с OpenSCAD.

OpenSCAD е безплатен софтуер за създаване на триизмерни CAD обекти.

За разлика от повечето безплатен софтуер за създаване на 3D модели (като добре познатия Blender), OpenSCAD не се концентрира върху художествените аспекти на 3D моделирането, а се фокусира върху CAD аспектите. Така, че може да е приложението, което търсите, когато планирате да създавате 3D модели на машинни части, но вероятно не е това, което търсите, ако сте заинтересовани от създаването на компютърно анимирани филми или органични реалистични модели.

OpenSCAD, за разлика от много CAD продукти, не е интерактивна програма за моделиране. Вместо това, той е нещо като 2D / 3D – компилатор, който чете от написана от вас програма, която описва обекта и прави модела от този файл. Това ви дава пълен контрол върху процеса на моделиране. Позволява ви лесно да променяте всяка стъпка в процеса , и ви дава възможност да направите модели, които са определени от конфигурируеми параметри.

(превод от оригиналния сайт)

В последно време се изплозва много често за персонализиране на вече готови модели, тъй като споделянето и редакцията на дизайна е много лесна. Това е изключително удобно ако ще използвате готовите модели за 3D принтиране.

Метода на моделиране е подобен на програмиране на езика C/C++ , имате текстов редактор в който въвеждате прости команди и чрез различни функции и модули изграждате триизмерен обект. На пръв поглед изглежда страшно, но всъщност е доста лесно и приятно. Работите със солидни обекти и можете да ги променяте по всяко време, без да е необходимо да ги построявате наново.

Свободната работилница ще се проведе на 11ти март (петък) от 10:30 часа във фоайето на Интер Експо Център. Лектори ще бъдат Нона Цекова и Делян Цонев. Необходимо е да си донесете компютър и предварително да сте си инсталирали програмата. Можете да си я изтеглите от тук: Download (14Mb)

Ето и линк към упътването за използване: Manual

Lecturers

Нона Цекова

Делян Цонев

Gallery

Полезни линкове

Contact

София, комплекс на УАСГ
бул. Христо Смирненски №1
Лаборатория за градски дизайн team@smartfablab.org