"Tangram-1335"

01.10.2016

"Tangram-1335" е прототип на нов продукт - алтернативна идея за сувенир от София. Той е създаден като част от изложбата "София за вкъщи" - проект, иницииран от "Studio Komplekt" и представен през декември 2016г. в Музея за история на София. Колективната изложба, обединява осем прототипи за сувенири за столицата, изпълнени от дизайнери в различни сфери - графичен и продуктов дизайн, мода, илюстрация и текстил, бижута.


Сувенирът "Tangram-1335" преплита концепцията  за популярна древна игра с идеята и нуждата от съхраняване и преосмисляне на познати, но полемични и заплашени от изчезване образи от културния пейзаж на града.

Монументът „1300 години България“ е построен през 1981г. в София в градината пред Националния дворец на културата на площад „България“ по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава. Авторът Валентин Старчев създава авангардна за времето си геомeтрична композиция на тема “Минало, настояще и бъдеще”. 

Изоставен и неподдържан, повече от 35 години, монументът тъне в разруха. През 2014г. сдружение Трансформатори стартира инициативата Мемореалити за да го запазят и превърнат в съвременно градско пространство с музей за история и външна галерия за културни събития.

За жалост, въпреки желанието, дискусиите и дори протестите, монументът беше разрушен през юли 2017г.

Използвано оборудване

Полезни линкове

Contact

София, комплекс на УАСГ
бул. Христо Смирненски №1
Лаборатория за градски дизайн team@smartfablab.org